2018.01.31.
13:23

Írta: Bácskai János

Lehet, hogy még sokkal olcsóbbak lesznek a napelemek?

A napelemek az elmúlt évek során sokat fejlődtek, és az áruk is egyre kedvezőbb, ám még mindig elmondható, hogy az emberek nem túl lelkesek, amikor napelem beszerelésről van szó, hiszen még mindig viszonylag sokat kell rá áldozni. Ez az összeg ugyan megtérül, ám ez mit sem változtat azon, hogy a paneleket és a beszerelésüket ki kell fizetni. Ennek a helyzetnek lehet a megoldása az ausztrál Newcastle-i Egyetem legújabb fejlesztése.

ukran_valsag_napelem9.jpg

Miben más ez a hagyományos napelemekhez képest?

Az egyetemi fejlesztőcsapat vezetője, Paul Dastoor professzor elmagyarázta, hogy míg a hagyományos napelemek nagyok, nehezek és üvegtáblába vannak zárva, addig az ő fejlesztésük 0,1 mm-nél vékonyabb műanyag filmrétegre nyomtatják a paneleket. Ez nem csak kevesebb felesleges anyagot jelent, de a kihelyezést is jelentősen megkönnyíti, valamint ha hihetünk a professzornak, a hagyományos napelemeknél több áram termelésre is képes lesz, és a fényviszonyok sem lesznek annyira nagy befolyásoló tényezők, mint korábban.

És mi van az árral?

Az ár területén is jelentős változások jöhetnek, míg a régi rendszerek többsége még az árcsökkenések mellett is 200 dollár (50-60 ezer forint) feletti négyzetméter árba vannak (legalábbis a Tesla-féle napelemek), addig az új fejlesztés nagyjából 7-8 dolláros (kb. 2000 forint) négyzetméter áron lesz majd gyártható/kapható. Ha ehhez még hozzáveszünk egy 10, 20 vagy akár 50 százalékos járulékot, akkor is sokkal olcsóbban jövünk ki az új napelemekkel.

Ez az új technológia már a tesztelési fázisban van, az időjárási viszonyokkal szembeni tűrőképességet vizsgálják, és már tervbe van a tömeggyártás is. Reméljük, minél hamarabb elérhető lesz itthon is, és ez sokakat sarkal majd arra, hogy felszereltessenek egy ilyen rendszert otthonra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napelemar.blog.hu/api/trackback/id/tr8313620262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása