2018.03.11.
16:20

Írta: Bácskai János

Az IKEA is beszáll a napenergia piacra

A Svéd bútor nagyhatalom, az IKEA is be akar szállni a napelemek piacára, és Elon Musk riválisaként igyekeznek az átlagvásárlókhoz eljuttatni ezeket a rendszereket. Elon Muskról ugyanis tudni lehet, hogy bár sok olyan projekt fejlesztésébe van benne, ami a jövőre nézve nagyon előnyösen hangzik, ezek általában nem az átlagembereket célozzák, az IKEA viszont pont erre fókuszál.

ikea_logo.jpg

Az IKEA maga nem gyárt telepeket, ezt Nagy-Britannia legnagyobb napelem-specialista cégere, a Solarcentury-re bízza, akik olyan ellátóktól szerzik be ezeket, mint az LG, vagy a német Sonnen. IKEA csak magát az eladást végzi, akik annyira sokat tudnak eladni, hogy sokkal olcsóbb, mint a Tesla Powerwall megoldásai. Míg az IKEA nagyjából 3000 fonttól (kb. 1 millió forint) indul, addig a Tesla termékei 5000 fontba (kb. 1,7 millió forint) kerülnek.

Mivel egyre inkább megyünk afelé, hogy elektromos autókra cseréljük a régieket, valamint a fosszilis és egyéb energiaforrásokat is igyekszünk megújulókra cserélni, így ez a döntés jónak tűnik, hiszen így egyre több háztartáshoz jut el ez a megoldás, ami rengeteg megtakarítást, és hálózatba való visszatermelést jelenthet. Az IKEA nagyjából 12 évre becsüli a megtérülést, ami a nagyjából 20-30 éves élettartamú napelemeknél reális lehet.

Az IKEA-nak nem ez az első ilyen lépése, az okos otthonok piacára is már szemet vetettek, és olyan otthoni megoldásokat igyekszenek kínálni, mint az Apple -féle Homekit, vagy az Amazon -féle Alexa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napelemar.blog.hu/api/trackback/id/tr113731308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása